pplk. František Fanta

 

 

„Osudová chyba se mu stala osudnou...“

 

 

F/Sgt František FANTA

Narozen: 11.12.1919, Kamení

Zemřel: 26.04.1944

Číslo RAF: 788113

Funkce: stíhací pilot

 

Ve Smržovce v Občanské ulici bydlívali manželé Fantovi se syny Karlem a Františkem. Rodina se však v obavě z budoucích dnů odstěhovala do Zásady. Bylo to 7.října 1938, tři dny před tím než byla Smržovka obsazena wehrmachtem. Zásada totiž zůstala i po změně hranic v Československu, kdežto Smržovka se stala součástí Německé říše. Syn František byl absolventem olomoucké letecké školy, kterou ukončil jako vojín letec. Již 4.srpna 1939 odešel do Polska, kde vstoupil do polského letectva. Na letišti Deblin a přilehlé Pulavě se má seznámit z polskými stroji. Dne 2.9. je však letiště Deblin vybombardováno. Čs. letci se stahují východním směrem. 18.9.1939 je zajat postupující Rudou armádou a čekají ho internace. Z Ruska, které ještě tehdy bylo s Německem v přátelském poměru, píše František známým svých rodičů pod jménem Luxa a tak dával o sobě domů zprávy.

Po příslušných dohodách se sověty je v poslední skupině padesáti devíti čs. letců poslán transportem do Velké Británie. Skupina odplula z Oděsy 22.2. 1941 a přes Istambul –Haifu-Suez- Cape Town-Gibraltar do Glasgow kam připlula 12.6.1941.

Po opakovacím výcviku na britských ostrovech je poslán na zdokonalující výcvik do Kanady. Dnem 5.10. 1943 se stává příslušníkem 313. čs. stíhací perutě, jež je dislokovaná na letišti Ibsley v hrabství Hampshire. Se svou perutí se účastní doprovodu bombardérů nad okupovanou Francií. V lednu 1944 se peruť přezbrojuje na nový typ stíhačky Spitfire IX, která dominuje evropskému bojišti. V únoru se peruť přesunuje na letiště Mendlesham v hrabství Suffolk. V březnu František Fanta trénuje s perutí střemhlavé bombardování v Southentu, hrabství Essex. Začátkem dubna se peruť přesune na základnu v Appledramu v hrabství Suffolk.Československé stíhací perutě jsou včleněny do nově vznikající 2. taktické armády RAF. Připravují se na invazi na evropský kontinent a současně na spolupráci leteckých jednotek s pozemní armádou. To se mladému Františkovi stane osudným...

Píše se 26.4.1944, všechny tři čs. stíhací perutě čeká cvičení v odhozu ostrých 227 kg pum. Je to velmi nebezpečné málo kdo z Čechoslováků, ryzích stíhačů, má s tímto způsobem boje zkušenosti. Nejprve odlétá na cvičení 310. stíhací peruť a ztrácí jednoho z pilotů P/O Vojtěcha Lysického, kterému předčasný výbuch pumy poškodí letoun natolik, že při nouzovém přistání nekontrolovatelně havaruje.

Jen pět minut potom, v 10.30 hodin, ztratili životy dva příslušníci 313. peruti. Ta bombardovala 227kg pumami udané cíle v moři u Selsey Bill. Po odhozu se peruť začala rovnat do formace, aby nasadila kurs k letišti. V tom došlo ke srážce dvou pilotů modrého roje, vedeného F/Lt Otmarem Kučerou, DFC. Ani jeden ze zúčastněných pilotů kolizi nepřežil.

Podle vyšetřování tragické události čtyřiadvacetiletý F/Sgt František Fanta na svém Spitfiru LF.Mk.IXC MK344 vrazil do pravého křídla stroje MJ979, za jehož řídicí pákou seděl devětadvacetiletý F/Lt Jan Laška. První letoun se okamžitě zřítil k zemi a dopadl necelý kilometr východně od zámku v Rowlandu. Mrtvého pilota našli nedaleko od roztříštěného stroje. František Fanta se pokoušel otevřít padák, ale místo vytažení zajišťovacího lanka asi omylem rozepnul padákovou vestu!!!

Laška se s těžce poškozeným letounem snažil nouzově přistát, avšak s neovladatelným Spitfirem zachytil o vrcholek stráně pět kilometrů severně od zámku v Rowlandu v hampshirském hrabství. Okamžitě jej naložili do ambulance a odvezli ho do coshamské nemocnice. Tam ho už ale dovezli mrtvého, podlehl následkům svých těžkých vnitřních zranění.

Druhého května všechny tři nebohé letce uložili k věčnému spánku na malém hřbitůvku v Chichesteru.

Posmrtně byl František Fanta povýšen na rotmistra, dále by měl být držitelem Čs. válečného kříže 1939 in memoriam, Čs. medailí za chrabrost, Čs. medailí za zásluhy II. stupně in memoriam, Čs. vojenská pamětní medaile se štítky Velká Británie, Air Crew Europe Star in memoriam, War medal in memoriam. V červnu 1991 byl měl být povýšen na podplukovníka letectva in memoriam.

Čest jeho památce!!!

       Rodiče se starším bratrem se ze Zásady do Smržovky vrátili 21.listopadu 1945.

 

M.V.

 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode