Antimony

Operace Antimony je krycí označení pro paradesantní výsadek vyslaný v říjnu 1942 z Anglie na území Protektorátu Čechy a Morava. Výsadek byl organizován zpravodajským odborem exilového Ministerstva národní obrany a byl řazen do druhé vlny výsadků.


Hlavním úkolem byla zpravodajská činnost, v rámci níž mělo být obnoveno spojení mezi domácím odbojem a exilem, přerušené heydrichiádou. Skupina působila v té době jako jediná v protektorátu, převážně v oblasti Českého ráje a Podkrkonoší. V obtížných podmínkách dokázala kontaktovat Vladimíra Krajinu a navázat spojení s Londýnem. V lednu 1943 však byla kvůli konfidentovi prozrazena a zlikvidována.


Desant byl vysazen 24. října 1942 nedaleko Kopidlna u Rožďalovic. Letadlo pokračovalo na Pardubice, kde předstíralo útok na tamní letiště. Přesto bylo gestapu podezřelé. Výsadek byl potvrzen, když byl následující den při mysliveckém honu nalezen schovaný padák.


Výsadek proběhl bez problémů (jen Srazil si obnovil zranění kotníku). Výsadkáři se dostali do Nové Paky k Františku Kulhánkovi, který jim začal shánět u známých úkryt. Po týdnu pobytu na různých místech v okolí se přemístili do Studence k Miloslavu Hákovi, švagrovi Václava Knotka.


Nekomunistický odboj kontaktovali výsadkáři přes Josefa Tůmu, učitele ve Staré Pace. Ten znal Karla Hlaváčka, ředitele ve Veselé, který v té době ukrýval Vladimíra Krajinu a dvě další osoby. Koncem listopadu se členové Antimony poprvé sešli s Krajinou. Tomu se nelíbilo předání peněz, dopisů a vysílačky komunistickému odboji a chtěl, aby byly vráceny.


Ze Studence se Závorka s Jasínkem přesunuli na Železnobrodsko, poté se ukrývali u Emila Lukeše na plovárně v Rovensku pod Troskami. Srazil pobýval ve Staré Pace a od 9. ledna pak u Horákových v Horní Kalné. Závorka s Jasínkem spolupracovali s elektromechanikem Josefem Matěchou, s jehož pomocí zprovoznili zbývající vysílačku. V Londýně přijali za období od 1. prosince 1942 do 12. ledna 1943 celkem 22 depeší, odvysíláno jich bylo ale více, část z nich tvořily zprávy od Vladimíra Krajiny. Přestože skupina Antimony nebyla napojena na zpravodajskou síť, díky kontaktům Tůmy a Hlaváčka získali některé vojenské informace ze zbrojovky Vlašim a Škody Plzeň.


Gestapo vytipovalo adresu Miloslava Háka a vyslalo na ni konfidenta Karla Čurdu (jinou adresu ve Studenci měl totiž k dispozici výsadek Out Distance, jehož součástí Čurda byl), který se tam dostavil 2. listopadu a vydával se za parašutistu. Hák mu později na základě návštěvy dalšího konfidenta, Jaroslava Nachtmana, obstaral úkryt. Čurda tam zůstal až do Hákova zatčení, s Antimony se za celou dobu nesetkal, ale dozvěděl se o jejich přítomnosti.


Dne 16. ledna byl v Horní Kalné zatčen za nejasných okolností Srazil a činnost Antimony tím skončila. Srazil byl poté pod hrozbou represí vůči rodině přinucen vydat šifrovací klíč a podílet se na radiové protihře nazvané Hermelin. Srazil sice klíč vydal, ale s obrácenými varovnými znaky. Jeho depeše tedy obsahovaly varování, v Londýně se ale nechtěli smířit se ztrátou spojení a považovali varování za omyl či se rozhodli vést s gestapem vlastní protihru. Ta však nepřinášela ani jedné straně užitek a proto byla gestapem v lednu 1944 ukončena. Srazil byl v roce převezen do Terezína a v dubnu téhož roku popraven.

T.M.

Fotogalerie: Antimony

Kontakt

csol-liberec

csol.liberec@email.cz

Jednota ČsOL - Liberec Stanislav Hnělička Předseda Liberec Frimlova 334/1 , 460 05 Liberec 5

mob. 721469912

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode